Bisiklet Fiyatları
Keyifli ve dinamik bir yaşam için tercih edilen bisikletlerin fiyat skalası da oldukça değişkendir. Fazla çeşitliliği ve birden çok farklı türü olan bisikletlerin hepsinde, kullanılan kısımlar fiyatlandırmayı etkilemektedir. Bisiklet denilince akla ilk gelen vitesin, jantların, fren takımlarının, pedalların, kadro malzemelerinin ve son olarak lastiklerin fiyatlandırma üzerinde rolleri vardır. Bisiklet fiyatları modellerine ve kullanım yerlerine göre de farklılık göstermektedir. Çocuk, yol, şehir, katlanabilir, elektrikli, yarış ve dağ bisikleti fiyatları kendi içlerinde de değişen bir fiyatlandırmaya sahiptir. Yerli ve yabancı birçok firma geniş fiyat yelpazesi ile oldukça fazla seçenek sunmaktadır.
Bunların dışında bisikletlerin seviye seviye ayrılması da önemli etmendir. Giriş seviyesinin altında kalan ucuz bisikletler ve giriş seviyesine yakın olan bisikletlerin ücretleri bile hemen değişim göstermektedir. Giriş seviyesi, orta seviye ve orta-üst seviye olanların da aralarında farklılık vardır. Dağ ve şehir bisikleti kategorilerinde, profesyonellerin kullanımına uygun olanlar ise fiyat açısından oldukça yüksektir. Mesela özellikle uzman kullanıcıların tercihi olan karbon fiber bisikletlerin, fiyatlandırma konusunda en üst seviyedeki bisikletler olarak öne çıktığı belirtilmektedir. Hatta kadrolarının el yapımı veya fabrikasyon olması da fiyatlara dokunan bir etmendir. İleri teknoloji ile üretilen yol bisikleti diğer ismiyle yarış bisikleti taşıdıkları aerodinamik özellikleri ile de fiyat skalasını değiştirmektedir. Fren aksamının ise disk, hidrolik disk veya V fren olması dışında kalitelerinin de farkı faturalara yansımaktadır.
Bisiklet Çeşitleri
Bisiklet çeşitleri içinden hangisinin alınacağını seçmek gerekmektedir. Öncelikle bisikletin ne amaç için kullanılacağını belirlemek önemlidir. Çeşitli kullanım biçimleri ve kullanılacak zemine göre tasarlanmış birçok bisiklet türü bulunmaktadır. Şehir bisikleti bir ulaşım aracı olarak tercih edilip, ev ile iş arasında kullanılmaktadır. Elektrikli bisiklet ya da şarjlı bisiklet de işe geliş gidişler sırasında daha az yorucu alternatif seçenekler olmaktadır. Katlanır bisiklet araç bagajında veya toplu taşımada kolayca taşınabilmektedir. Yol bisikleti, uzun yol sürüşlerinde ya da dağ bisikleti dağ ve orman arazisinde hobi amaçlı tercih edilmesi mümkündür. Kadın ergonomisine göre tasarlanmış kadın bisikleti, kadın ellerine daha uygun ve oturan, rahat erişimli vites değiştiricilere de sahip olmaktadır. Bu modeller, sepetli bisiklet olarak ta dikkat çekmektedir.
Eliptik bisiklet sayesinde kapalı ortamda sağlıklı ve fit olmak için egzersiz yapılmaktadır. Bu bisikletler ayaklar, bacaklar ve kollardan alınan güç sayesinde dairesel bir hareket ile çalışmaktadır. Spor bisikleti zayıflamak veya form korumak için vakti olmayanların kurtarıcısıdır. Fazla yer kaplamaması ve evde rahatlıkla kullanılabiliyor olması tercih edilmesini sağlamaktadır. Yaş aralığına göre özel tasarlanan denge bisikleti ise çocukların iki tekerlekli bisikleti öğrenme süreci öncesinde iyi bir destekçi olmaktadır. Pedalları bulunmayan bir bisiklet çeşididir. Yere daha yakın olması ile diğer bisiklet modellerinden ayrılmaktadır.
Bisiklet Özellikleri
Bisikletlerin, her geçen gün kullanıcı sayısının arttığı görülmektedir. Bisiklet seçimi konusunda özellikleri de önem taşımaktadır. Bisiklet çeşitlerine göre özellikleri de belirlenmektedir. Dağ bisikleti özelliği geniş ve kalın tekerleklere sahip olmasıdır. Bu sayede yoldaki titreşimlerin sürücüsüne en az seviyede aktarması önem taşımaktadır. Ön tekerlekte amortisör bulunmaktadır. Yol yani yarış bisikletlerinin özellikleri ise ince tekerlek, hafif kadro yapısı ve aerodinamik oturuş pozisyonu az performansla daha hızlı ve uzun yol gitme imkanı sunmaktadır. Şehir bisikleti dik ve konforlu oturuş pozisyonunda sürüş özelliğine sahiptir. Bu sayede rahat yolculuk olanağı sağlamaktadır. Çamurluk ve sepet aksamı mevcuttur. Katlanır bisiklet en gözde özelliği yirmi inç tekerlek çapında modellerin kullanılmasıdır. Kadroları katlanıp elde taşımaya elverişlidir. Bayan bisikleti modellerinin de özelliği selelerinin daha geniş olmasıdır. Ayrıca tasarımları etekle sürüşler için de uygundur.
Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bütün beklentilerin karşılanacağı bir bisiklete sahip olmak için dikkat edilmesi gerekilen hususlar vardır. Öncelikle bisikletin türü önemlidir. Bunun için kullanım amacı saptanır. Sonrasında doğru büyüklük yani kadro boyu denenerek belirlenir. Çünkü bisikletlerin ayarlanamayan tek bileşenleridir. Kadro boyu, iç bacak boyuna göre belirlenir. Ayrıca, sürücünün boyu, kilosu, kol ve bacak uzunluğu gibi ölçütler doğru seçim yapılmasını sağlamaktadır. Diğer bir konu ise vites seçimidir. Bisikletin kullanılacağı rota ve yolun yapısı vitesli bisiklet seçiminde önem teşkil etmektedir. Vites ayarlarının da uzun süre bozulmaması önemlidir. Çocuk bisikleti veya küçük elleri olan bir kişi için seçim yaparken uygun vites kollarına dikkat edilir. Fren türlerinin seçiminin de güvenlik ve rahatlık açısından önemi büyüktür.
Sürüş konforunu belirleyen parçalardan bir diğeri seledir. Doğru seçilmesi gerekmektedir. Ölçü ve sele genişliği iyi bir sürüş deneyimi sağlamaktadır. Sırt ve bel destekleyici bir sele için yumuşak yapılılar tercih edilmemektedir. Özellikle kız bisikleti olarak tanınan pembe çocuk bisikletlerinin sele yapısına dikkat edilir. Geniş ve destekleyici bir sele rahat bir sürüş konforu sunmaktadır. Çocuk bisiklet modelleri alınırken ise tekerleklerin kaç inç olduğuna bakılır. Küçük bisiklet modelleri ile çocuğun sağlıklı ve güvenli sürüş öğrenebilmesi için seleye oturduğunda ayakları yere basabilmelidir. Ayaklar pedalda iken de dizlerin gidona değmemesi gerekmektedir. Direksiyon kol ölçülerine uygun olmalı, kullanımını olumsuz etkilememelidir. Küçük yaştaki çocuk ilk defa bisiklete binecek ise de dört tekerlekli bisiklet alınır. Motor becerileri yeterince gelişmediği ve denge kuramadığı için bebek bisikleti kolay kullanımı için uygundur.
Bisiklet Nedir?
Bisiklet için iki tekerliği olan, motorsuz, pedallı ve insan gücü ile yol kat eden bir ulaşım aracı demek gerekmektedir. Teknoloji ile gelişmeler yaşamış çok yönlü bir araç da denilmektedir. Günümüzde bisiklet, gelişmiş ülkelerde çevreyi, canlıların sağlığını, yaşam kalitesini, ekonomiyi ve atmosferi korumanın önemli araçlarından biri durumuna gelmiştir. Modern zamanda belli mesafelerde kullanılan ulaşım aracı kabul edilmektedir. Ayrıca, spor yapmak ve hobi aracı olarak ta geçmektedir. Tarihte ilk bisikletin direksiyonu olmayan 1791yapımı Sivrac’ın bisikleti olduğu kabul edilmektedir. Bugünkü bisikletlerin atasının ise 1839’da Mac Millan’ın ilk pedallı bisikleti olduğu vurgulanmaktadır. Türleri tekerlek çaplarına ve kullanım amaçlarına göre değişim göstermektedir.
Bisikletler farklı donanımların bir araya gelmesinden oluşmaktadır.
- Çatı adı da verilen kadro karbon, çelik, alüminyum veya titanyum gibi çeşitli malzemelerden oluşmaktadır. Kadroların yapımında sağlamlık açısında daha çok alüminyum ve karbon tercih edilmektedir. Alüminyumunun hafif olması ve darbeleri emmesi bunun denenlerindendir.
- Sele bölgesi, sele ve sele borusundan oluşmaktadır.
- Maşa ise ön veya arkada bulunmaktadır. Amortisörlü veya düz olmaktadır. Dağ ve engebeli arazi kullanımda yardımcıdır.
- Frenler de ön ve arka olmak üzere bisiklette iki adettir. V-fren, U-fren ve hidrolik fren çeşitleri mevcuttur.
- Tekerlekler bisikletlerde iki, üç ya da dört tane bulunmaktadır. Ölçüleri inç üzerinde belirlenmektedir. Tekerleklerin üzerinde bulunan lastikler ise dağ bisikletlerinde dişli, şehir ve yol bisikletleri ise düz ve dişsiz tercih edilmektedir.
- Vites sistemi ise ön ve arka olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Viteslerin kontrollü için vites kolları bulunmaktadır. Bisikletlerde beş ile otuz üç vitese kadar seçenek yer almaktadır.